Цени на газовите и метановите уредби

В наши дни, с тези високи цени на бензина, все повече хора предпочитат да карат автомобилите си на газ (пропан-бутан) или метан. За целта обаче трябва да се направят определени интервенции и по автомобила – да се монтира газова или метанова уредба. Монтажът на такива уредби е специфична работа, и за това е нужно да се обърнете към специалист, който да го направи.

Цените на газовите и метановите уредби могат а варират в различни граници, като зависят от много неща – произход и марка на компонентите, вид, размер и вместимост на бутилката, цена за монтаж на конкретната фирма. Не може да дадем точни цени за газови и метанови уредби, но ще се опитаме поне да ги съберем в някакви граници.

За инжекционните автомобили, цените на газовите уредби варират от около 400-450 лв до около 2000 лв. Цената зависи от това с колко цилиндъра е автомобилът Ви, каква марка искате да бъде уредбата, колко струва услугата по монтаж на конкретната фирма.

За конвенционалните газови уредби цените се събират в границата от 400 лв до 700 лв. Тук отново всичко зависи от марката на компонентите, цената за монтаж, вида на двигателя на автомобила Ви и т.н.

Някои от фирмите, които извършват монтаж на АГУ, изискват допълнително заплащане, ако желаете други компоненти към газовата уредба – мобилно зарядно устройство, ламбда газ система, стимулатор за нивото на бензина, кит лубрикант за смазване на клапани и други подобни. Доплаща се също, ако искате бутилката на газовата Ви уредба да е с вместимост над 50 литра. Цените за тези допълнителни услуги също са различни в различните фирми, извършващи монтаж на автомобилни газови уредби.

Метановите уредби са доста по-скъпи от газовите такива. Техните цени варират от 1000 лв до 1500 лв. Тук също има значение марката на метановата уредба, цената за монтаж на конкретната фирма, вида на двигателя на автомобила Ви, и т.н. И тук има доплащане за допълнителни компоненти като олекотени бутилки, електромагнитен кран и т.н.

Метановите уредби също биват инжекционни и конвенционални, като както при газовите уредби, така и при метановите, системите за инжекционни автомобили са по-скъпи от тези за обикновените двигатели. Метановите уредби имат същите компоненти както и газовите – контролен блок (компютър), изпарител, клапан, рейка, бутилка, превключвател метан-бензин, индикатор за нивото на метана в бутилката и т.н.

Както газовите, така и метановите уредби са различни марки, от различни производители, и в зависимост от произхода й цената й варира. Цената за монтажа и на двата вида уредби също е различен и зависи от ценоразписа на фирмата, която сте избрали да го направи.

Като цяло, допълнителните автомобилни уредби – газови и метанови, могат да Ви спестят много средства от разходите за гориво, така че не се плашете от първоначалната инвестиция, която не е никак малка. С времето тя ще се възвърне под формата на спестени средства от разхода за гориво.

Ако не може да си позволите да платите цялата сума наведнъж, голяма част от фирмите предлагат тези уредби на лизинг, с месечни вноски, така че не се притеснявайте да попитате какви са условията за покупка на автомобилна уредба на изплащане.