Разликата между газовите и метановите уредби

 

Fobos1Знаете, че ако карате автомобила са на газ, независимо дали пропан-бутан или метан, Вие ще пестите средства от гориво. Много хора обаче си задават въпроса, каква уредба да избера – газова или метанова?! Именно поради тази причина, в тази тема ще се опитаме да Ви кажем каква е разликата между единият и другият вид, за да може Вие сами, по-лесно да прецените дали газова или метанова уредба е по-подходяща за Вас. А и освен това, на пазара има огромно разнообразие от марки, модели и производители на газови уредби, което още повече обърква хората в техния избор.

Най-често, когато избираме марка и модел на газовата уредба, независимо дали е за пропан-бутан или метан, най-често се доверяваме на препоръката на приятел или познат, който вече има такава. Той вероятно ще Ви каже че е доволен от избраната система, и тя работи безпроблемно на автомобила му. Това обаче, в никой случай не е гаранция, че същата газова уредба ще работи безпроблемно и на Вашия автомобил. За да сте сигурни в избора си, и да сте спокойни че избраната система ще работи безотказно на колата Ви, най-добре е да се посъветвате със специалисти в областта. Те ще Ви изтъкнат предимствата и недостатъците както на газовите, така и на метановите уредби, а също така и на различните марки и модели такива уредби.

Естествено обаче, има разлика между метанова газова уредба и такава на пропан-бутан. Една от най-важните разлики между двата вида е, че ако монтирате газова уредба на пропан-бутан, автомобилът Ви ще намали мощностите си с около 5 %, а с метановата уредба, загубата на мощност достига до около 20-30 %. Ето защо, метановите уредби се препоръчват повече за по-мощни автомобили.

Също така, ако сте чували че с газова уредба разходът на гориво в литри няма да се повиши, спрямо този на бензин, искам да Ви кажа, че това са само слухове и лъжи, с цел привличане на повече клиенти. Ако газовата уредба, независимо дали е метанова или пропан-бутан, е монтирана и настроена правилно, то повишението на разхода ще бъде с около 8-10 % в литри, спрямо този на бензин.

Не на последно място, трябва да знаете, че метанът е природен газ, и за разлика от пропан-бутанът, не е производен продукт от нефт, и поради тази причина, цената на метанът не е зависима от тази на петрола.

Цените за самата газова уредба варират в доста широки граници. Независимо дали става дума за система на пропан-бутан или такава на метан, цените започват от 800 лв и достигат до 2 000, а дори и повече. Всичко зависи от марката, модела, годината на производство на автомобила Ви, марката газова уредба, която ще изберете, цената за монтаж и т.н. Всички тези елементи се включват в крайната цена за уредбата, и затова, от техните цени зависи крайната цена, която ще трябва да заплатите.

Когато трябва да избирате между метанова и газова уредба, трябва внимателно да прецените мощността на автомобила Ви, цените на двата вида гориво, цените за покупка и монтаж на единият и другият вид газови системи и т.н.