ПРЕДИМСТВА НА МЕТАНОВИЯ ИНЖЕКЦИОН

cng-lpg-system

Сгъстеният природен газ (CNG – compressed natural gas) или познат още като метан е едно от най-добрите и най-евтини алтернативни горива днес. Сред основните съставки на природния газ освен метан (CH4 – около 90%) има и други вещества, а именно: етан С2Н6, пропан С3Н8 и незначителни количества по-тежки въглеводороди като пентан С5Н12, хексан С6Н14 и други.

Природният газ се използва като битово гориво в домакинствата в продължение на много години и доскоро не беше класиран сред основните горива за автомобили, но ниската му себестойност и внедрените подобрения при метановите инжекционни системи го нареждат сред предпочитаните от шофьорите днес алтернативни и доста икономични горива. Всъщност много от собствениците на коли с конвенционални бензинови двигатели са изкушени от възможността да монтират метанова уредба, като основния мотив, разбира се, е да спестят пари. Това наистина е така – при настоящите цени на бензина, придвижването на метан е три пъти по-евтино, а и цената на метана не се влияе от цената на петрола, както е при пропан-бутана, защото не е негово производно.

Пълният кит (комплект) за монтиране на метанов инжекцион на бензинови двигатели включва всички, необходими компоненти, така че автомобила да може да се движи и на двете горива. Превключването от природен газ на бензин и обратното става с натискането само на един бутон, удобно монтиран на таблото. Комплектите за монтаж на метанов инжекцион обикновено не включват резервоара или бутилката, както и вентила на бутилката, поръчват се допълнително.

Използването на метанови газови системи има сериозни предимства и шепа недостатъци. За собствениците, които все още се колебаят относно монтажа на метанов инжекцион на бензиновия си автомобил, тези предимства може да изиграят важна роля при взимане на правилното и най-добро решение

Предимства при инсталирането на метанов инжекцион

  • Значително намаляване на разходите за гориво – природният газ е много по-евтин от бензина и дизеловото гориво. 
  • Безспорен е екологичният ефект от карането на метан. Краен продукт от изгарянето му е въглероден диоксид и вода, т.е. отделят се много по-малко вредни емисии и въглеводороди в сравнение с бензина.
  • Както вече споменахме за разлика от бензин, метана не произвежда вредни въглеродни отлагания, когато изгаря. Това води до по-чист и по-ефективен двигател, както и до по-дълъг живот на свещите и каталитичните конвертори. Поради чистотата при изгаряне изминатите километри преди смяна на маслото и масленият филтър също се увеличават.
  • Природният газ прави по-безшумна работата на двигателя, вследствие нарастването на октановото му число.

Недостатъци:  

Както газовите бутилки, така и метановите резервоари заемат място в автомобила, така че ще ви се наложи да пожертвате част от пространството в багажника, зад задната седалка или където намерите за добре. Това не би трябвало да е чак толкова сериозен проблем, защото винаги може да намалите размера на бутилката за сметка на количеството заредено гориво. От тук следва и друг недостатък, който също може да се минимизира с оглед на нарасналото търсене на този вид гориво в бензиностанциите и газ станциите, а именно броя на метан станциите в страната и чужбина.

Но както се казва „ Апетита идва с яденето“, т.е. колкото повече собственици на автомобили се доверят на природният газ, толкова по-скоро ще нарасне и броя на метан станциите. Така че не се колебайте повече, а действайте!