Поддръжка на автомобил с газова уредба

lpg-bottleОще в ранна детска възраст всеки се замисля за бъдещия си автомобил като порасне. Тогава мечтите съвсем не се доближават до реалността, защото всичко е светло, щастливо и безметежно. Колкото повече порастваме, толкова по-сериозно се замисляме и осъзнаваме, че детските ни мечти може би никога няма да се превърнат в реалност.

Да не започваме толкова песимистично все пак – рано или късно всеки сбъдва мечтите си и се сдобива с лъскав автомобил, но въпроса за поддръжката му си остава на дневен ред. По темата се изписват хиляди страници годишно по форуми, блогове и уебсайтове. Собствениците на нови автомобили твърдят, че техните са по-лесни за поддръжка в сравнение със закупените на старо, собствениците на дизелови са в подобен спор с тези на бензинови автомобили и така темата е безкрайна. Но собствениците един вид леки коли, тези със сервизно монтирани автомобилни газови уредби (АГУ) трябва да са особено внимателни при поддръжката им.

Критиците на монтирането на стандартни газови уредби или на газови инжекциони са на мнение, че „шофьор с газова бутилка в колата“ е равносилно на превозването на бомба със закъснител. Но това съвсем не е така за щастие на хилядите шофьори в България и Европа, не само защото „синьо гориво“ – пропан-бутан е предпочитано заради ниските си цени, но и защото инвестицията в монтажа на газов инжекцион ще ви се изплати многократно през годините.

Шофьорите на автомобили с АГУ трябва да са особено отговорни не само към другите участници в движението, но и към себе си и цялото си семейство. Затова годишните технически прегледи на автомобилите с обикновена газова уредба или газов инжекцион трябва да се изпълняват стриктно спрямо определените наредби и законови изисквания. А и както вече казахме е в интерес на всеки собственик на автомобил с АГУ, колата му да бъде изрядна, за по-голяма сигурност и комфорт на пътя. Не приемайте малките повреди нехайно, както и определяните за незначителни от вас като неспециалист проблеми, защото всичко може да рефлектира върху собствената ви сигурност и живот. Посещавайте само оторизирани автосервизи, специализирани в поддръжката на АГУ от всякакъв тип, с дългогодишен опит, традиции и екип от изявени професионалисти.

Сред основните елементи по газовата система трябва да се прави редовно, макар и рутинна проверка на запалването, а на всеки 15 000 км да се сменят филтрите на газовия инжекцион. При необходимост трябва да се извършват допълнителни настройки на АГУ, за да се намали разхода на гориво.

Като цяло поддръжката на автомобилите с газов инжекцион не се различава от обичайната поддръжка на всеки един автомобил. И при тях, както при всички останали може да възникнат проблеми в едни и същи системи и за да не изпаднете в неприятна ситуация по време на път, погрижете се навреме за вашият автомобил с конвенционална газова уредба или газов инжекцион.