Сервиз Powergas е специализиран в монтажа, инсталирането и настройването на газови и метанови инжекциони, както и на стандартни газови уредби. Диагностиците и монтажниците имат богат опит с различни марки и модели газови уредби. Работи се с почти всички видове газови китове и компоненти на пазара, като са подбрани най-качествените от тях. Целта при всеки монтаж е да се постигне максимално функционално и скрито разположение на компонентите, като същевременно да са подбрани най-подходящите такива за дадената марка и модел автомобил.

  Газовите инжекциони, които предлагаме са оборудвани с последно поколение електроника, позволяваща прецизно дозиране на количеството газ постъпващо в двигателя, изключително гъвкави и точни настройки, което води до нисък разход на гориво, безпроблемна експлоатация с елиминирани всички негативи на конвенционалните уредби. Системите са на най-конкурентни цени и подходящи за двигатели от 3 до 8 цилиндъра, включително турбо, би-турбо или компресор. Обслужването на системата се свежда до периодична смяна на филтрите на газовата уредба (10 000 – 15 000 км.), изпарителите не се нуждаят от смяна на мембрани, както конвенционалните уредби и не се налага честа регулировка на горивната смес (особено при смяна на сезоните и външните температури), поради съвместната работа на газовия компютър и бензиновия на колата, които дозират сместа с обратна връзка от ламбда сондата на колата.

  При правилно настроена инжекционна система разхода се увеличава с не повече от 10-15%, поради по-ниската калоричност на пропан-бутана спрямо бензина, като мощността се запазва с незначителна промяна – под 3-5 %. Това се дължи на по-бавното му изгаряне в сравнение с бензина, поради което се намалява натоварването на буталната група и коляновия вал, но се намаляват и динамичните свойства на двигателя. Предимства на пропан-бутана е, че постъпва в двигателя в газообразно състояние, поради което не отмива масления филм от стените на цилиндрите и не разрежда маслото в картера. Това намалява износването на цилиндрите и увеличава експлоатационния ресурс на двигателя. Той лесно се смесва с въздуха и равномерно пълни цилиндрите на двигателя с еднородна гориво-въздушна смес, поради което двигателят работи устойчиво и тихо. Гориво-въздушната смес изгаря почти напълно, поради което не се образува нагар по буталата, клапаните и запалителните свещи. Срокът за смяна на свещите се увеличава значително.