Какво трябва да знаете преди да монтирате АГУ на своя автомобил

eco-guel-lpgKакво представлява пропан-бутана като гориво?

Пропан-бутана, известен повече като газ или още LPG (liquefied petroleum gas = втечнен петролен газ) е въглеводородно гориво, използвано в електроуреди и автомобили. Пропан-бутана е смес от леките въглеводороди пропан и бутан (както показва и наименованието му), които се намират в газообразно агрегатно състояние при атмосферна температура и налягане, а при повишено налягане – в течно състояние. Обърнете внимание, че пропан-бутана, използван за битови нужди е различен от автомобилната газ (LPG), известна още като автогаз.

Едно от основните предимства на автогазта е, че тя се счита за най-екологичното гориво, защото намалява емисиите на въглероден двуокис с около 35 на сто в сравнение с бензина. Пропан-бутана е с октаново число 90-110 и енергийното съдържание от 25 до 28 мегаджаула на литър, в зависимост от състава.

Ето защо трябва да помислите за монтиране на стандартна автомобилна газова уредба (АГУ) или газов инжекцион на Вашия автомобил. Но може би най-основното и сериозно предимство на пропан-бутана като гориво е неговата цена, особено като се вземе предвид сложната икономическа ситуация в страната през последните години. Спестявайки значителни средства, Вие не само се грижите за опазването на околната среда, но и за двигателя на втомобила си.

Първоначалната инвестиция при монтажа на газовия инжекцион или друг тип АГУ зависи от марката и качеството на монтираните компоненти, от сложността на изпълнението на монтажа и размера и вида на газовата бутилка, а възвращаемостта на инвестицията – от изминатите километри, т.е. при по-активните шофьори предимствата и икономиите от шофиране на газ ще се усетят осезаемо по-бързо. Но добрите резултати никога не закъсняват – прецизността на контрол върху дебита и разхода на гориво при газовите инжекциони е много по-добър.

При монтиране на конвенционална газова уредба или газов инжекцион на бензинов автомобил, стартирането на колата обикновено е на бензин, а след това автомобила автоматично преминава на автогаз. Известно неудобство е необходимостта от монтиране на газовата бутилка най-често в багажника на автомобила, но с напредъка на технологиите и иновациите в тази област се появяват модели с все по причудливи размери и форми на бутилките, спестяващи пространство.

Но това неудобство е незначително в сравнение със сериозните предимства и икономии, които удовлетворяват и най-скептично настроените шофьори. За съжаление все още има и такива, които смятат че за един луксозен и доста скъп автомобил, монтирането на газов инжекцион е по-скоро срамна трансформация, под достойнството на собственика, отколкото разумен ход с мисъл за природата и собственото благополучие, но за щастие техният брой все повече намалява.