Газови бутилки – какво представляват?

Едва ли има човек, който да не знае какво представлява и как изглежда газовата бутилка, дори децата знаят и са виждали такава. Газовите бутилки биват няколко вида – битови, туристически и автомобилни.

Битовите газови бутилки, както казах, всички ги знаем – те са различни по големина и обем, в зависимост от предпочитанията и нуждите на потребителите. Размерите на този вид бутилки са различни, в зависимост от тяхната вместимост, която може да варира от 15 до 80 литра, което съответно е от 6 до 34 кг битова газ. Тези бутилки се използват за свързване с газов котлон или газова печка. Газовият котлон и бутилката се свързват с маркуч, който в единия си край окончава с редуцир вентил или обикновен вентил, който се монтира върху бутилката, и според дължината на маркуча, бутилката може да се отдалечи от котлона. При повечето газови печки обаче, бутилката се поставя вътре в самата печка. Не искам да навлизам в подробности, за това продължаваме нататък.

Туристическите газови бутилки са малки по размер, което позволява лесното им пренасяне, когато отивате в планината например, а вместимостта им варира от 2 до 5 кг газ. Върху тях се монтира специална приставка – котлон, който може да използвате, за да готвите.

Автомобилните газови бутилки са два вида – цилиндрични и тороидални. Те се използват както при конвенционални газови уредби, така и при газов инжекцион. Бутилката съхранява втечнения газ и най-често се монтира в багажника на автомобила. Цилиндричните газови бутилки са с различни дължина, вместимост и диаметър. Тороидалните бутилки представляват тип резервна гума. Височината, диаметъра и вместимостта им също са различни. Каквато и газова бутилка да сложите на газовата уредба на автомобила си, трябва да знаете, че това е съд под налягане и не бива да се пълни повече от 80 % от вместимостта му.

Газовите бутилки са изработени от стомана и задължително са минали през хидравлична проба още в завода производител, преди да се появят на пазара. Също така, през определен период от време газовата бутилка трябва да премине през задължителен тест за изправност. И друго – газовите бутилки, и въобще съдовете под налягане, са много по-здрави от обикновените резервоари за бензин, това ги прави по-издръжливи, и вероятността да се повредят е много по-малка.

Освен газовата бутилка, в газовата уредба на автомобила участват още няколко компонента – външно зарядно устройство, мултиклапан – евросонда, превключвател газ-бензин, редуктор-изпарител, и филтър за изпарената газ. Ако бензиновия Ви автомобил е инжекционен, то трябва да монтирате на него газов инжекцион. Инжекционната газова уредба съдържа същите компоненти както и конвенционалните, но с някои допълнителни елементи – инжекторна рейка и компютър (контролен блок). Всички тези компоненти се свързват от оторизирани специалисти по специален начин, и така образуват цялостната газова уредба на автомобила.

Ако ще качвате газова уредба на своя автомобил, или вече разполагате с такава, никога не забравяйте, че тя подлежи на периодични задължителни прегледи. Ако редовно проверявате изправността на газовата уредба на автомобила Ви, това ще Ви предпази от евентуални негативни последствия, причинени от неизправност на уредбата. Някои твърдят, че газовата бутилка си е истинска бомба, и до някъде е така, но ако редовно преминавате през технически прегледи, няма от какво да се притеснявате.